Szintetikus olajok

A szintetikus olaj az alapolajat helyettesíti a kenőanyagokban, ha a kenési hely által támasztott követelményeket nem lehet gazdaságosan kőolajalapú, hagyományos termékkel biztosítani.

A hidraulika munkafolyadék

(hidraulika olaj)


A hidraulikus berendezések működési elv szerinti csoportosításuk:

- Hidrodinamikus elven működök, pl. automata hajtóművek > ATF olajok

- Hidrosztatikus elven működök, pl. emelő hidraulikák > hidraulika olajok

A hidraulika olajok (munkafolyadékok) osztályozása

A hidraulika olaj (munkafolyadék) kiválasztása viszkozitási osztály ésteljesítményszint alapján történik. Ezeket az előírásokat nemzetközi (ISO) és nemzeti (DIN, AFNOR, stb.) szabványok adják meg. Ez teszi lehetővé, hogy a felhasználók, a gépgyártók és az olajgyártók közös nyelven beszéljenek a hidraulika olajokról.

hidrcsatl.jpg

A teljesítményszinta hidraulika olaj (munkafolyadék) egyik legfontosabb alkalmazástechnikai értéke, magába foglalja az olaj adalékolásából adódó tulajdonságokat, így meghatározza a hidraulika olaj alkalmazhatóságának határait.

A teljesítményszinteket olaj- és géplaboratóriumi vizsgálatok sorozatával állapítják meg.

Egy munkafolyadék (hidraulika olaj) csak akkor felel meg egy adott előírásnak, ha annak minden pontját maradéktalanul teljesíti. A teljesítményszint szerinti osztályozás a nemzetközi gyakorlatban az ISO előírásai szerint szokásos.

hidrtom.jpg

A hidraulika olajok terén is a nemzeti szabványok alkalmazása visszaszorulóban van, Európában azonban gyakran használják még az ISO osztályozással kompatibilis DIN szabványt is.


A hidraulika olaj (munkafolyadék) teljesítmény szerinti besorolása alapján a nyomóközegeket felosztják, gyúlékony és nem gyúlékony, illetve környezetbarát típusokra. A hagyományos ásványolaj alapú hidraulika olaj a gyúlékony, és a speciális, pl.: bányászatban alkalmazott hidraulika olaj (munkafolyadék) a nem gyúlékony típusúak közé tartoznak.

Hidraulika olajok teljesítményszint szerinti osztályozása ISO 6743/4 és DIN 51524 alapján

ISO DIN  

HH

HH

Adalékolatlan ásványolaj finomítvány

HL

HL

Oxidáció, korróziógátló adalékot tartalmazó termékek

HR

-

Emelt viszkozitási indexű HL termékek

HM

HLP

Kopásgátló, oxidáció- és korróziógátló tulajdonságú termékek

HV

HVLP

Emelt viszkozitási indexű HM termékek

HG

-

Stick-slip gátló tulajdonságú többcélú termékek

-

HLPD

Detergens-diszpergens adalékot tartalmazó termékek

HS

HS

Szintetikus alapú termékek

HETG

HETG

Növényolajalapú környezetkímélő termék

HEPG

HEPG

Poliglikolalapú környezetkímélő termék

HEES

HEES

Szintetikus észteralapú környezetkímélő termék

HFA-E

-

Olaj a vízben emulziók

HFA-S

-

Szintetikus oldatok

HFB

-

Víz az olajban emulziók

HFC

-

Vizes polimer oldatok

HFD

-

Vízmentes szintetikus folyadékok

HFD-R

-

Foszfátészterek

HFD-U

-

Egyéb szintetikus folyadékok (pl. polimerészter)

 

 

 

axialdugsziv.jpg

 

A hidraulika olaj (munkafolyadék) teljesítményszint megválasztásakor mindig a berendezés legigényesebb elemeit kell figyelembe venni, amelyek a következő szerkezeti egységek lehetnek:

·      szivattyúk,    ·      motorok,     ·      (csapágyak).

A hidraulika olajokat (munkafolyadékokat) viszkozitásuk alapján is osztályozzák. Viszkozitási osztályba sorolást az ISO 3448 szabvány tartalmazza, jelölése ISO VG 2-től……….ISO VG 1500-ig , ahol a számérték a 40 C fokhoz tartozó kinematikai viszkozitás középértéket jelöli.

hidraulikatomlo3.jpg

Az alkalmazott hidraulika olaj kiválasztásánál, a konstrukciós és működési tartomány kritériumain túl az éghajlati viszonyokat is figyelembe kell venni. Magyarországon legnagyobb mennyiségben az ISO VG 32 és az ISO VG 46 viszkozitási osztályba sorolt hidraulika olajokat használják, de más ettől eltérő viszkozitási fokozat használata is indokolt lehet.


A viszkozitás és a teljesítményszint megválasztásánál a gépgyártói előírásokat kell figyelembe vennide…

A megfelelő hidraulika olaj kiválasztás a hidraulikus teljesítmény átvitel minimális veszteségekkel történő megvalósítása , és a zavartalan működési elvárások szempontjából fontos.  

A hidraulika olaj tulajdonságai használat közben kisebb-nagyobb mértékben megváltoznak. A hidraulikus rendszer jó működését  két tulajdonság alapján el tudjuk dönteni.

Egyik a hidraulika olaj hőmérséklete, ugyanis hibátlan rendszer 60 -70 C fok felett nem üzemelhet. A másik tulajdonság a rezgés és a velejáró zajszint emelkedése, ami szorosan összefügg egymással, de még a rendszerben működő hidraulika olaj hőmérséklettel is. Ez a két állapotjellemző a hidraulika olaj üzemi viszkozitás csökkenésének a jelzése, amely valamilyen rendszerhibát jelent.

Tehát a hidraulika olajok alapvető feladatai a fentiek alapján: - a hajtó és hajtott egység közötti erőátvitel; - a keletkező hő elvezetése; - az egymáson elmozduló alkatrészek közötti súrlódás csökkentése, - rendszerkopások  minimalizálása, - korrózióvédelem,  a rendszertisztaság megörzése a mechanikai elszennyeződésekkel szemben.

 


 

A hidraulika olaj (munkafolyadék) várható élettartama a rendszer működési hőmérséklet függvénye, a fent említett hőmérséklet tartomány felett a hatásfok és az olaj élettartam felére-harmadára csökken. Általában egy optimálisan összehangolt rendszerben elérhető a 4-6000 üzemóra/töltet, akkor ha a keringetési szám kellően magas és kielégítő a rendszer szellőztetése is.

A hidraulika tervezés egy rendkívül kényes műszaki terület, ugyanis a +5 C fokos rendszerhőmérséklet emelkedés, ennek hatására a hidraulika olaj tulajdonságainak megváltozása, 8%-os hatásfok csökkenést, azaz veszteséget jelent.

A működő műszaki  rendszer  az elem – tulajdonság – kölcsönhatás alapelvén tervezhető, üzemeltethető és szükség szerint fejleszthető. Ezen kritériumok alapján is világos, hogy érdemes az optimális körülményeket megteremteni a hidraulika rendszerek üzemeltetéséhez, mind az eszköz, mind a munkafolyadék (hidraulika olaj) oldaláról.

 


 

olajcsepp.jpg

 << vissza az előző oldalra

tovább a traktorolajok oldalra >>

 - szintetikus olaj -         - olaj adalék -       - olaj viszkozitás -        - sebességváltó olaj -

- automataváltó ATF olaj -        - a fékolaj -        - motorkerékpár-olaj -

- kétütemű motorolaj -        - olajcsere -        - hidraulika olajok -      - traktorolajok -

 

info.szintetikusolaj@gmail.com

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 11
Heti: 95
Havi: 336
Össz.: 458 352

Látogatottság növelés
Oldal: hidraulika olaj
Szintetikus olajok - © 2008 - 2024 - szintetikusolaj.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »