Szintetikus olajok

A szintetikus olaj az alapolajat helyettesíti a kenőanyagokban, ha a kenési hely által támasztott követelményeket nem lehet gazdaságosan kőolajalapú, hagyományos termékkel biztosítani.

Négyütemű motorkerékpár-olajok 


 

A négyütemű motorkerékpárokban használt erőforrások lényegében működésüket tekintve megegyeznek  a személygépkocsik benzin-motorjával. A nagy teljesítmény(90 -120 KW/1000 cm3), amelyet 10-12000 1/min feletti fordulatszám, és nagy hő-terhelés mellett teljesít a kis tömegű szerkezet. Ilyen műszaki megoldások csak szűk illesztésekkel és kis olajtérfogattal valósíthatók meg.

A sebességváltóval közös-terű kenőrendszerben, a nedves tengely-kapcsolót is a motorolaj keni. A motor-gyártók többsége a motor és váltó együttes kenését részesíti előnyben ( kivéve:pl.: Harley). A közös olajtérrel rendelkező konstrukcióknál ezért figyelembe kell venni a nedves tengelykapcsoló működési elvárásait.

 

motorkp.jpg

 

A motorkerékpár-olajoknak a nyomatékátvitel  hibátlan megvalósítása mellett, egyidejűleg a motor és a váltó kenését is magas műszaki szinten kell biztosítania.

A legtöbb korszerű benzinmotor-olaj súrlódásmódosító adalékot is tartalmaz a kopás- és fogyasztás-csökkentés érdekében. A közös olajterű motorkerékpároknál az ilyen olajok használata nem ajánlott, ugyanis a tengelykapcsoló megcsúszhat, beéghet.

Felléphet az akadozó csúszás („stick slip”) jelenség, ami rángatást, egyenetlen haladást eredményezhet, ezért van szükség motorkerékpár-olajokra. A „stick slip” jelenség kezelése kényes kompromisszumot követel meg az alkalmazott motorkerékpár-olajjal szemben. Hibajelenség lehet a nedves tengelykapcsoló leragadása, ennek oka lehet a motorkerékpár-olaj adalék-összetétele, vagy a túlzottan nagy viszkozitás.

A kopás csökkentése érdekében olyan alapolaj szükséges, amely magas hőmérsékleten is garantálja teherviselő olajfilm kialakulását. Fontos a nagy viszkozitási index, ami a szintetikus olajok használatát teszi elsődlegessé, a szintetikus olajok ugyanis magas hőmérsékleten az ásványi olajoknál sokkal stabilabbak.

A kopásgátló mellett, detergens (lerakódás-gátló), diszpergens (iszapképződés-gátló) és antioxidáns (öregedés-gátló) adalékokat kell tartalmazni a motorkerékpár olajnak, hasonlóan a személygépkocsi motorolajokhoz.

 


 

Az első specifikációt kifejezetten a négyütemű motorkerékpár olajokra a JASO (japán motor-gyártók szövetsége) adta ki  (JASO T 904-98) jelöléssel.

Elsődleges célja egy a normális üzemhez minimálisan szükséges, tengelykapcsoló-teljesítmény garantálása volt. A lényeg, hogy a motorolaj teljesítményszint terminológián túl egy nedves tengely-kapcsoló-teljesítmény tesztet iktattak be az adott motorolaj vizsgálatba, amely már valójában tükrözte  a motorkerékpárok speciális igényeit. Ezzel meghatározható két teljesítményszint a két súrlódási kategóriához:

JASO MA - nagy súrlódású           (a motor-gyártók által preferált)

JASO MB – csökkentett súrlódású

 Standard JASO követelmények négyütemű motorkerékpár olajaira

API

SF, SG, SH, SJ stb.

ILSAC

GF-1, GF-2 és a jövőben bevezetésre kerülő teljesítményszintek

ACEA

A1, A2, A3 és az újabb teljesítményszintek

 

A gyártók általában az API SF, SG, SH, SJ. stb. teljesítményszintű SAE 10W-40 kétfokozatú, esetleg SAE40 vagy SAE50 egyfokozatú viszkozitási osztályú motorolajok használatát javasolják.

A motorkerékpár-olajoknál is igaz az örök szabály, mint minden belsőégésű dugattyús berendezésnél, a gépkönyv és a márkaszerviz utasításai, ajánlásai, tanácsai az elsődlegesek, mert az ajánlások betartása jelent üzemzavaroktól mentes költség-hatékony üzemeltetést.

 

 


 

olajcsepp.jpg

<< vissza az előző oldalra

tovább a kétütemű motorolaj oldalra>>

- szintetikus olaj -         - olaj adalék -       - olaj viszkozitás -        - sebességváltó olaj -

- automataváltó ATF olaj -        - a fékolaj -        - motorkerékpár-olaj -

- kétütemű motorolaj -        - olajcsere -        - hidraulika olajok -     - traktorolajok -

 

info.szintetikusolaj@gmail.com

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 49
Heti: 105
Havi: 760
Össz.: 456 312

Látogatottság növelés
Oldal: motorkerékpár-olaj
Szintetikus olajok - © 2008 - 2024 - szintetikusolaj.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »