Szintetikus olajok

A szintetikus olaj az alapolajat helyettesíti a kenőanyagokban, ha a kenési hely által támasztott követelményeket nem lehet gazdaságosan kőolajalapú, hagyományos termékkel biztosítani.

 

  Olaj adalékok


 

A motorolajoknál fontos követelmény a kiváló teljesítmény, a magas hőmérséklethez tartozó kisebb viszkozitásnál is. A szintetikus alapolajok tulajdonságai erősen közelítenek a motor-gyártók elvárásaihoz, ennek ellenére igényelnek olaj adalékokat.

Az olaj adalék, olyan anyag ( általában vegyület ), amely a késztermék (kenőanyag, motorolaj, stb. ), a felhasználás szempontjából fontos tulajdonságait, képességeit javítja, és/vagy új tulajdonság kialakulását teszi lehetővé.

 

labor1.jpg

 

Más megközelítésben, az olajadalék megakadályoz vagy csökkent, a késztermékben az üzemi körülmények hatására bekövetkező, a pl: motorolajra nézve káros folyamatokat. Adalékokat, azért kell az alapolajokban feloldani és/vagy diszpergálni, hogy a kenőanyagokkal szemben elvárt követelményeket, a teljes csereperiódus ideje alatt a minőségi jellemzők jelentős változása nélkül biztosítsák.

 


 

A legnagyobb mennyiségben a motorolajok tartalmaznak olaj adalékokat, ezek lehetnek:

 • felületen hatékony adalékok,
 • detergens-diszpergens,
 • kopásvédő adalék,
 • súrlódáscsökkentő,
 • korrózió-gátló,
 • rozsda-gátló adalékok.

Az olaj adalékok másik fő csoportja, az olajminőséget javító hozzáadott vegyületek. Ilyenek:

 • viszkozitás-index növelő,
 • folyáspont-javító és
 • szintetikus alapolajok esetén kenőképesség kondicionáló olaj adalékok.

A motorolaj készítményekben használt funkciójavítók harmadik fő csoportja az olajvédő, az üzem során végbemenő kémiai, fizikai állapotváltozásokat kompenzáló olaj adalékok:

 

A kenőanyagok, motorolajok teljesítményszint szerinti osztályozása, másként a késztermékek, fizikai, kémiai, géplaboratóriumi és motorfékpadi vizsgálata (minősítése). Az alapolajok és a hozzáadott olaj adalékok kombinációjának az ellenőrzése, hogy az adott formula képes-e teljesíteni az elvárásokat a felhasználás ideje alatt, adott konstrukcióban és üzemeltetési körülmények mellett.

A használat jellegéből fakadóan azonban, azt is tudomásul kell venni, hogy a kenőanyag felkészítés lehetőségei végesek, tehát az "alkatrész" elhasználódik, az olaj adalékok elfogynak, vagy a kémiai és fizikai reakciók során átalakulnak az alapolaj tönkremenetével (lenyíródásával) együtt.

 

olajcsere11.jpg

 

A cél, hogy ez lehetőleg szinkronban és a csereperiódus kitöltése mellett történjen. Azonban, arra is ki kell térni, hogy a motor- és egyéb olajok, benne az olaj adalékok elhasználódási folyamata és jellege nagy mértékben függ,

 • az üzemeltetési körülményektől,
 • a szerkezeti egység konstrukciójától és
 • a szerkezet állapotától amiben használjuk.

 

A piacon található olaj adalékok, melyeket utántöltésre ajánlanak, nem kizárt, hogy egy nehéz üzemi körülmények között sok kilómétert vagy üzemórát teljesített motorban, abba utántöltve javulást eredményez, de a formulázott motorolajok utólagos adalékolása nem indokolt.

 


 

Az olaj adalékok mennyisége a késztermékekben: a szintetikus alapolajok megjelenése megteremtette a lehetőséget, hogy az ilyen alapolajok előnyös tulajdonságai, valamint a konstrukciók és a gépgyártási alapanyag-minőségek fejlődése miatt, kevesebb teljesítmény módosító vegyületet (adalékot) kell alkalmazni a motorolajokban. 

A környezetvédelmi és gazdaságossági elvárások miatt azonban a csereperiódusok idejének nyújtása folyamatos fejlesztéseket igényel. Tehát az olaj adalékok használatát, nem lehet megkerülni, a kenőanyag, így a motorolaj gyártásban sem.

 

Ha a minősítő-szervezetek által igazolt teljesítményszintű olajat használunk a viszkozitási osztály helyes megválasztásával, a gépkönyv alapján, akkor az ajánlott olaj alkalmazásából kárunk, nem keletkezik.

 

Az elhasználódott kenőolajat le kell cserélni, így az veszélyes hulladékká válik. A motorolajokból regenerálással nagyon nehéz újrahasznosítható terméket előállítani. Utó-adalékolással is, csak bizonytalan használati értékű terméket tudunk kinyerni.

 

olajcsepp.jpg

 << vissza az előző oldalra <<

>> tovább az olaj viszkozitás oldalra>>

- szintetikus olaj -      - olaj adalék -    - olaj viszkozitás -      - sebességváltó olaj -

 - automataváltó ATF olaj -        - a fékolaj -        - motorkerékpár-olaj -

 - kétütemű motorolaj -       - olajcsere -       - hidraulika olajok -     - traktorolajok -

 

info.szintetikusolaj@gmail.com

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 49
Heti: 115
Havi: 770
Össz.: 456 322

Látogatottság növelés
Oldal: olaj adalék
Szintetikus olajok - © 2008 - 2024 - szintetikusolaj.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »