Szintetikus olajok

A szintetikus olaj az alapolajat helyettesíti a kenőanyagokban, ha a kenési hely által támasztott követelményeket nem lehet gazdaságosan kőolajalapú, hagyományos termékkel biztosítani.

A traktorolajok


A traktorok és más mezőgazdasági erőgépek motor, hajtómű, hidraulika rendszereinek egységes kenésére alkalmasak, az un. univerzális traktorolajok, amelyeknek két alapvető típusa ismeretes. 

 

Az UTTO-típusú (Universal Tractor Transmission Oil) traktorolajok a hajtómű és a hidraulikus berendezések, míg a TOU-típusú (Tractor Oil Universal) traktorolajok a mezőgazdasági gépek valamennyi olajkenési helyének igényeit képesek egyidejűleg biztosítani.

 

jdtrakt1.jpg

 

A TOU traktorolajok továbbfejlesztett változata a STOU-tipus (Super Tractor Oil Universal), amely a turbófeltöltésű motorok, valamint nedves fékek kenésére és hidraulikus munkafolyadéknak is alkalmas.

Az univerzális traktorolajok létezésüket a fejlett alapolaj-gyártásnak és adaléktechnológiának köszönhetik, ezért az eltérő kenési követelményeket képes egy ugyanazon termék a traktorolaj kielégíteni.

Az mezőgazdaságban (szántóföldi növénytermesztés), erdőgazdálkodás-ban, kertészetben, vízgazdálkodásban stb. a termelés technikai szükségleteit főként mobil gépekkel kell és lehet megoldani, ezek erőforrása az esetek döntő többségében belsőégésű motor.

A mobil gépek üzemeltetési körülményeit alapvetően a természeti környezet és annak jellemzői határozzák meg. A talaj-előkészítéstől a növényápoláson át a betakarításig a legszélsőségesebb időjárási viszonyok jelenhetnek meg, amelyeket figyelembe kell venni az üzemeltetés megtervezésénél is.

 


 

kombajn.jpg

 

Az agrártermelést kiszolgáló erő-, önjáró- és egyéb munkagépeket a következő hatások érik, amelyeket figyelembe kell venni az üzemeltetési technológia és anyag (pl.:traktorolajok, olaj- és levegőszűrők, stb) kiválasztásánál:

Természeti hatások:

- éghajlati klima viszonyok, az évszakok és napszakok szerint is változó  szélsőséges hőmérsékleti körülmények, - változó páratartalom (napszakon belüli ingadozások, eső, hó, jég), - a napsugárzás (hőhatás, UV-sugárzás),

- a levegő szennyezettsége (por, baktérium, állattartó telepi gázok, gőzök), - terepi viszonyok (földút, szántóföld, rét, legelő, erdő, ártér stb.).

Üzemi hatások:

 - folyamatos üzemmód (univerzális traktorok, magajáró rakodók stb.)          

 - szakaszos üzemmód  ( szántóföldi traktorok, szálastakarmány-betakarítógépek, arató-cséplőgépek, stb. ), rendelkezésre állás (pl.:a gépeknek a betakarítási rövid időszakokban kell napi 12-16 vagy 22 órán át teljesíteni ).

holmer.jpg

- idényjellegű üzemmód  ( cukorrépa-, burgonya-betakarítógépek stb. ), néhány hetes, hónapos igénybevétel, több hónapos üzemen kívüli állapot, - tartós üzem maximális teljesítményen, - túlterhelés veszély, dinamikus igénybevételi körülmények- vegyi anyagok hatásai ( műtrágyák, szerves trágyák, kemikáliák stb. gőzei, porai ), - tartós üzem technológiai porban, - műszakilag alulképzett gépkezelők.

 


 

A fentiek figyelembevételével megválasztott kenőanyagoknak (pl.:traktor-olajnak) az alábbi fontosabb követelményeket kell kielégíteniük: - korrózió gátló tulajdonság ( jó átmeneti korrózió gátló hatás, a korróziós kopás minimális értéken tartása ), - funkció ellátás alacsony és magas hőmérsékleten egyaránt megfelelő kenőképességet biztosító viszkozitás, kis energiaveszteség, - a tulajdonságok megtartása hosszú időn keresztül, ( öregedésállóság,...

takarmany.jpg

....oxidációs stabilitás, mechanikai stabilitás ), - összeférhetőség a tömítőanyagokkal, - vízállóság (gőz,pára),                                           - vegyszerállóság, - összeférhetőség gumival, humánbiológia ártalmatlanság.

 


 

Az univerzális traktorolajokra nincs nemzetközi osztályozási rendszer. A műszaki követelményeket a gépgyártók egyedi traktorolaj előírásai tartalmazzák.

A legfontosabbak és legismertebbek a John Deere ( J20C/D, J27 ), a Massey Ferguson ( M1139 ), a Ford-NEW HOLLAND ( FNHA-2-C-201.00, M2C159 B/C ),  a Case-IH ( MS1207 ),stb specifikációi.

Az UTTO típusú traktorolajok viszkozitási osztályai a következők: nyári SAE 10W-30 és a téli SAE  5W-20. 

A STOU traktorolajok viszkozitása SAE 10W-30, SAE10W-40.

 

nhkombajn.jpg

 

A mezőgazdasági erőgépeket is, olyan vezérlő szabályozó elektronikákkal szerelik fel, hogy a kevésbé képzett és tapasztalt vezető is a legnagyobb biztonsággal és elfogadható minőségben legyen képes a szükséges műveleteket elvégezni. A gazdáknak csak használni kell az erőgépeket, azaz csak vezetni, mint a személygépkocsit. A gépgyártó vállalatok és az értékesítő-szolgáltatók arra törekedtek, hogy ne legyenek napi karbantartást igénylő kenési helyek.

A kenőanyagok felcserélése, a keveredés kockázata csökkent az univerzális traktorolajok kifejlesztésével, használatukkal az alkalmazott kenőanyagféleségek minimalizálása is lehetséges.

 


olajcsepp.jpg

<< vissza az előző oldalra 

 

- szintetikus olaj -         - olaj adalék -       - olaj viszkozitás -        - sebességváltó olaj -

- automataváltó ATF olaj -        - a fékolaj -        - motorkerékpár-olaj -

- kétütemű motorolaj -        - olajcsere -        - hidraulika olajok -     - traktorolajok -

 

info.szintetikusolaj@gmail.com

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 49
Heti: 112
Havi: 767
Össz.: 456 319

Látogatottság növelés
Oldal: traktorolaj
Szintetikus olajok - © 2008 - 2024 - szintetikusolaj.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »