Szintetikus olajok

A szintetikus olaj az alapolajat helyettesíti a kenőanyagokban, ha a kenési hely által támasztott követelményeket nem lehet gazdaságosan kőolajalapú, hagyományos termékkel biztosítani.

Az olaj viszkozitás


Személygépkocsik, motorkerékpárok motorolajainál az olaj viszkozitás helyes megválasztása, fontos, hogy az adott motor működése és élettartama megfelelő legyen.  

A kenőolaj viszkozitása a folyadékrétegek egymáson való elcsúszásánál fellépő súrlódás mértéke. A hétköznapi életben a következőkkel hasznos tisztában lenni.

 

A viszkozitás, olyan reológiai (folyási) tulajdonság, amellyel a kenőanyagok jól jellemezhetőek. Az olaj viszkozitás a hőmérséklet függvényében jelentősen változik. Alacsony hőmérsékleten az olaj megdermed (viszkozitása túlzottan megnő), a hőmérséklet növekedésével az olaj viszkozitás fokozatosan csökken, végül az olaj hígfolyóssá válik, csökken a kenőképessége. 

A motorolajok viszkozitási osztályokba történő besorolását a többször módosított SAE (Society of Automotive Engineers, USA) J 300 szabvány határozza meg.

 

Az osztályozás kétféle kategóriát határoz meg, W jelű, téli és a jelölés nélküli, nyári olaj viszkozitási kategóriát. Téli : 0W; 5W; 10W; 15W; 20W; 25W,  nyári: 20; 30; 40; 50; 60.

 

Az olaj viszkozitási osztályok ismeretében értelmezhetők a folyási tulajdonságok. Az olaj kiválasztásnál, a csomagoláson lévő jelölés egyértelművé teszi számunkra, mely termékek az egyfokozatúak és melyek a többfokozatúak.

 

Az egyfokozatúak egyetlen adott viszkozitás osztály pl.. SAE 40  vagy SAE 20W előírásait teljesítik. A többfokozatúak pedig egyidejűleg garantálják a hideg- és a meleg tulajdonságokra pl.: 20W-50, előírt követelmények teljesülését.

 

A többfokozatúak között beszélhetünk szűk (pl. 20W-20) és tág határú (pl. 5W-50) olaj viszkozitású motorkenőanyagokról.

 

viszk-hom.jpg

 

A motorolajok, olaj viszkozitási jellemzői, az alapolajok és a dermedéspont-csökkentő, illetve viszkozitás-módosító adalékok függvénye.

 

Hidegoldali SAE 10W viszkozitás általában rész-szintetikus, míg a SAE 5W, SAE 0W fokozatok kizárólag szintetikus alapolaj felhasználásával valósíthatók meg. Minél tágabb a többfokozatú termék viszkozitási határa (pl. SAE 15W-40; 10W-40 ; 5W-50) annál több viszkozitás-módosító adalékot tartalmazhat a motorolaj, de az adalék mennyiségét mindig az alapolaj határozza meg.

 

A motorüzem során az olaj, igen erős nyíró igénybevételnek van kitéve (pl. dugattyúgyűrű - hengerfal zóna nagy dugattyúsebességnél). Az olaj viszkozitásmódosítók részleges vagy "túlhasználat" esetén teljes lenyíródásával számolnunk kell.

 

A legkorszerűbb motorolajok a magas hőmérsékleten bekövetkező nyíró-igénybevétellel szemben igen ellenállóak, ún. nyírás-stabil motorolajok. Az ilyen többfokozatú motorolajok, olaj viszkozitása a teljes csereperiódus során csak jelentéktelen mértékben változik.

 


 

A gyártástechnológiailag élen járó motoroknál (szűk tűrések, jó illesztések, korszerű szerkezeti anyagokból készült precíz megmunkálású és felületkezelt alkatrészek) esetében alkalmazhatóak az energiatakarékos, ún. könnyű futású motorolajok, pl: SAE 0W-30, 0W-40, 5W-30, 5W-40. Ezek a kenőanyagok főképpen hidegindításnál, de melegebb üzemállapotban is kis viszkozitásúak, így belső súrlódásuk csekély.

 

Kopottabb vagy nagyobb illesztési hézaggal gyártott motorok esetében az alacsony viszkozitás elégtelen kenési állapot kialakulását eredményezheti, ilyenkor megoldást jelenthet pl. egy melegoldalon SAE 50-es olaj használata.

 

Az olaj viszkozitás, a kenőképesség megőrzése, egy nagyon bonyolult, folyamatosan változó körülmények mellett elvárt igény a kenőanyaggal, motorolajjal szemben. A kenőanyag megfelelőségét, a gyártók által ajánlott viszkozitásfokozat, teljesítményszint, minőség és csereperiódus betartása garantálhatja, érdemes tanulmányozni a gépkönyvben leírtakat és betartani azokat.

 


 

olajcsepp.jpg

 

<< vissza az előző oldalra

 továbba sebességváltó olaj oldalra>>

 - szintetikus olaj -     - olaj adalék -     - olaj viszkozitás -      - sebességváltó olaj -

 - automataváltó ATF olaj -        - a fékolaj -        - motorkerékpár-olaj -

 - kétütemű motorolaj -       - olajcsere -      - hidraulika olajok -     - traktorolajok -

 

info.szintetikusolaj@gmail.com

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 49
Heti: 101
Havi: 756
Össz.: 456 308

Látogatottság növelés
Oldal: olaj viszkozitás
Szintetikus olajok - © 2008 - 2024 - szintetikusolaj.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »